perjantai 25. lokakuuta 2013

"Lapsikulta, ei toisia saa kiusata (Vaikka äiti ihan vaan vähän tekee sitä netissä...)!"
Käyttäydy toisia kohtaan niinkuin haluaisit sinua kohtaan käyttäydyttävän


Huomasin, että monessa blogissa mainostetaan alkanutta kampanjaa "Kommentti jättää jälkensä. Ethän kiusaa. Edes netissä."

Joskus vauvafoorumin keskustelupalstoille eksyneenä en ole voinut kuin pyöritellä päätäni, että miten alas aikuiset (?) ihmiset voivat vajota. Haukutaan bloggaajia, ulkonäköä, perhettä, lapsia ja pukeutumista. Miksi päästänsä terve ihminen tekee tuollaista? Onko oma elämä niin olematon, että kadehditaan muita ja oman egon pönkittämiseksi haukutaan muita?

Samaa lokaa ja ehkä pahemmin saavat monet julkisuuden henkilöt. Vasta joitakin kuukausia sitten tuli ohjelma, jossa liuta kotimaisia julkisuudessa olevia henkilöitä kertoi saaneensa jopa tappouhkauksia.

Ja kun eräässä toisessa Silminäkijän ohjelmassa etsittiin kiusaajia käsiin, kommentit olivat tyyliin:

"Ai, se oli vain vitsi. " "En mä edes muista enää tollasta."

Aikuiset ihmiset. Keskenkasvuisilta teineiltä tai käytöstapoja opettelevilta lapsilta vielä voisi kuvitella tuollaista, mutta luulisi aikuisen ihmisen jo osaavan ajatella mikä on sopivaa ja mikä ei.

Näin sitä siis meilläkin Suomessa asuu läjä ihmisiä, perheellisiä, työssäkäyviä, ihan normisakkia. Töissä ruokatauolla surffaillaan, haukutaan ja ivataan. Iltaisin kaivetaan läppäri esiin, mussutetaan ja nimitellään.

Ja samat ihmiset kasvattavat lapsia. Tekopyhästikö saarnaten lapsilleen miten kiusaaminen on väärin vaiko vähät välittäen siitä, miten oma lapsi muita kohtelee?

Tänään tajusin, että eräs tuttuni taitaa olla nettikiusaaja. Pieni lipsahdus, mikä ei ehkä ollut harkittu. Jäin miettimään ja oikeastaan en ihmettele. Kaikki ei voi olla hyvin tällaisella henkilöllä, joka jaksaa arvostella muita ja heidän valintojaan. Sillä on hankala kauhalla antaa jos on lusikalla saatu. Aion joka tapauksessa ottaa asian puheeksi kun seuraavan kerran tapaamme.

Puhutaan tiukemmista toimista koulukiusaamiseen. Samaa voisi toivoa tähän netissä tapahtuvaan lässytykseen. Paatuneimmankin nettikiusaajan olisi syytä vaihtaa sohvan nurkka ja läppäri ammattiauttajan nojatuoliin, jollei itse keksi miksi tekee mitä tekee ja osaa lopettaa sitä. Sillä onneksi on nykyään jonkinlaiset keinot jäljittää nämä "totuudentorvet" ja "suoran sanan sanojat". Selittelehän siinä sitten puolisolle, ystäville ja sukulaisille kun saa syytteen kunnianloukkauksesta. Hävettäisikö yhtään?

Syytä ainakin olisi.

8 kommenttia:

 1. Jes, hieno kirjoitus ja kiva kun tulit mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitettu!! Ihmetyttää kans nämä kiusaajat, jotka mitä yleisimmin on toisia äitejä!!! järkyttävää ja ajottain säälittävää. Mä olen edelleen nettikiusaamisen kohteena... vain ja ainoastaan siksi, että mulla sattuu olemaan kärjistetyt mielipiteet. Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen lukenut noita kommentteja mitä sun blogiin on tullut. Tuskin kovin moni uskaltaltaisi kasvotusten sanoa samoja asioita. Pieni itsetutkiskelun paikkal olisi ihan paikallaan tuollaisten viestien kirjoittajille!

   Oot varmaan mun kommenteista huomannut, että ei olla ihan samaa mieltä monestakaan asiasta:) Mutta sama se on esimerkiksi kavereiden kanssa: asioista ei aina olla samaa mieltä, mutta ei silti ruveta haukkumaan tai arvostelemaan. Sama pitäisi päteä muidenkin ihmisten kanssa.

   Poista
  2. Joo eikä tarttekkaan olla samaa mieltä :-) siitähän sitä keskustelua syntyy kun ollaan erilaisia. Tuskin kukaan meistä väärin siltikään toimii vaikkei samalla taajuudella ollakkaan asioiden kanssa. Mut... Jooh :-D en enää tiedä mitä sanoa.. Seuraavan postauksen aattelin tehdä rokotuksista.. Pitäisköhän se hyväksyttää eka kaksplussassa? :-D

   Poista
  3. Mielenkiinnolla odotan ollaanko tällä(kään) kertaa samaa mieltä!:)

   Poista
 3. kirjoitit tosi hyvin <3 nuorison kesken netti-kiusaaminen on jotain kamalaa,mutta ei se kauaksi jää meiltä aikuisiltakaan...Ja toisaalta,oon ite huomannu,ett ihmisinä me jokainen ymmärretään kirjoitettu teksti aivan eri tavalla.Joku voi loukata tahtomattaan kirjoituksellaan toista ihmistä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viimeinen on ihan totta. Kun jää pois kaikki äänensävyt ja painotukset, on hankala tietää, että millä mielellä joku on tietyn tekstin kirjoittanut.

   Olin ihan järkyttynyt, kun kuulin, että ihan alakouluikäisillä iphonet sun muut on jo normikamaa. Nettikiusaaminen on tosiaan nykypäivänä aika helpoksi tehty lapsillekin :(

   Poista

Kommentit ilahduttaa aina!
Tarkistan vain ensin, ettei mukaan ole eksynyt vahingossa mitään henkilötietoihimme liittyvää.