torstai 17. lokakuuta 2013

Tahtojen taistoa ja syömisistä

Tee päätti lähteä maanantaina isompien muksujen kanssa maalle tekemään loppukiriä opiskeluissa, itse jäin vauvan kanssa kotiin.

Tiistaina tuli lapsuuden ystävä, jota ollaan viimeeksi nähty puolisen vuotta sitten. Sen kunniaksi haettiin kunnon kermaleivokset, jotka tuhottiin naamariin kahvikupposten äärellä.

Olin ajatellut, että saisin pyhittää koko illan itselleni vauvan mentyä nukkumaan, nyt kun kerran muu perhe oli livohkassa. Mutta toisin kävi: vauva aloitti armottoman huudon, vääntelemisen ja piereskelyn. Ainut paikka, jossa olo vähän helpotti, oli syli.

Puolen kympin aikaan luovutin, nappasin sylissä tuhisevan jantterin ja roijasin meidät nukkumaan. Ei tullut rauhallista iltaa itseni seurassa, mutta tuli ainakin mentyä ajoissa petiin.

Turha kai sanoa, että aloitin tuon jälkeen maidottoman dieetin. Niin selvä homma oli.

Soijamaitoa hain heti alkuun kahvin kanssa otettavaksi, mutta tänään kävin täyttämässä varastoja ruokakerman korvaajalla, tofujäätelöllä, yosalla, kasvisrasvalevitteellä ja kaurajuomalla. Juustoa harkitsin, mutta jätin hyllyyn, oli aika tyyriin hintaista.

Jo vähän aiemmin tuli sellainen tunne, että nyt taas loppuu lihan syönti. Tajusin, että taas ollaan pikku hiljaa ajauduttu lähes kasvispitoisesta ruokavaliosta siihen, että jauhelihaa ja muuta punaista lihaa kuluu reilusti yli suositusten viikkoa kohden. Ja toisaalta; ei lihaa edes tee mieli, siihen on taas vain tottunut, että tekee niitä tuttuja lasagne/keitto/lihapulla/kastikevariaatioita. Vielä kun Tee puhui tästä, mistä eräs läheinen sukulainen on kertonut jo jonkin aikaa sitten, ei tee tiukkaa ollenkaan. Päinvastoin.

Joten, jääkaappi koko uudistuksen ja nyt näpit syyhyää päästä kokeilemaan uusia kasvisruokia! Quorn-kikherne-nuudelihässäkkä upposi paremmin kuin hyvin, samoin kuin bataattikeitto. Listalla on kikhernepihvit ja pitäisi etsiä jokin hyvä resepti tofulle. Päätinkin, että kotona teen vain kasvisruokaa tai kalasta, muualla voi sitten satunnaisesti syödä lihaa jos ei muuta ole tarjolla. Tee sitten kokkailee lihaa kotona jos kokkailee.

Leivän päälle pitäisi vain keksiä jokin uusi vaihtoehto. Ennen kun sitä koristi juusto ja kinkku, nyt pitäisi kehittää jotain muuta proteiinipitoista.

(Ja jo kahden päivän maidottoman dieetin jälkeen eron huomaa; ei tarvitse antaa gavisconia ja poika nukkuu vieressäkin tasaisella patjalla tyytyväisenä, kun ennen onnistui vain pystyyn kohotettuna.)

Tänään kävin isompien muksujen kanssa hoitamassa asioita kun Tee jäi vauvan kanssa kotiin. En tiedä mikä planeetta oli taas väärässä kulmassa, mutta kotiin tultua oli pakko tentata Teetä, että "mitä sä oot tehnyt noille meidän lapsille?!"

Lyhyesti; jos tuota tahtoa ja omapäisyyttä tulee tuolla tytöllä olemaan vielä aikuisenakin, ei sillä ole hätäpäivää. Mutta sen ukolla voi olla.

(Tee naureskeli tuolle ihmetykselleni. Illalla ei sitten enää naurattanut kun laittoi tytärtänsä nukkumaan. Silloin oli äidin vuoro virnistellä kuunnellessaan sitä tahtojen taistoa, mikä lasten huoneesta kantautui.)

Iltapäivällä Tee jäi opiskelujen pariin ja muut lähtivät patikoimaan läheiselle kalliolle. Oli kaunista ja Veikkakin tokaisi "on niin nättiä värejä!"










6 kommenttia:

  1. Kokeileppa tehdä hummusta leivänppäälliseksi - ihan parasta! Mun resepti on yksikertaistunut näin, että kaksi tölkkiä kikherneitä vaikka sitä go green), n. 0,5dl oliiviöljyä (voi lisätä enemmän, jos on helpompi surrauttaa tahnamaiseksi), kolme tl sirtuunamehua, ripaus himalajnsuolaa, ripaus curryä, puoli ruukullista tuoretta korianteria ja kolme valkosipulin kynttä.
    Sitten vaan sauvasekoittimella pyreeksi. Yleensä vielä ihan ensin sotken öljyn, sitruunamehun, mausteet ja puolet kikherneistä ja surrautan ne ensin pienemmäksi ja sitten lisään loput aineet. Blendautuu paremmin.

    Niin ja toivottavasti vauvan masu kestää papuja! Tsemppiä kaikin puolin ja loistavaa, että maidottomuudesta on löytynyt apu :)

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kovasti!
    Oon ostanut vaan tavallista hummusta, kun luulin että se tahinitahna on aika oleellista, enkä raaskinut ostaa sitä kaupasta.
    Mutta nyt voinkin kokeilla tuota sun versiota! (En ole ainakaan huomannut, että pavuista olis haittaa kun niitä on tässä kyllä syöty. En sitten tiedä, onko eroa kypsentääkö vai ei, sillä mun maha ei välttämättä kestä niin hyvin tuoreita kasviksia. Mutta kokeillaan!)

    VastaaPoista
  3. JEE, just huomasin että sun blogi onkin taas avoin! :) Kiva! Meillä on ihan samanikäiset lapsoset, joten mukava lueskella teidän perheen elosta, vaikka ite en juuri jaksakaan mitään kirjoittaa.. No, voin ainakin kommentoida :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ymmärrän kyllä jollei ite tule kirjoiteltua:) On tämä omakin tahti vähän hidastunut. Täällä on päikyt historiaa, joten ainut aika on iltaisin ja silloin pitää puntaroida istuuko netissä, katsooko jotain ohjelmaa, viettääkö aikaa miekkosen kanssa vai kuseeko kaikki vaihtoehdot ja ravataan tyynnyttelemässä lapsia;)

      Poista

Kommentit ilahduttaa aina!
Tarkistan vain ensin, ettei mukaan ole eksynyt vahingossa mitään henkilötietoihimme liittyvää.